gototopgototop

Newsletter

Ονοματεπώνυμο:
E-mail:

Δημοσιεύθηκε στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
(τεύχος 189 ημερομηνία 30/05-05/6/2013)

η προπαγάνδα του «ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΤΟΞΟΥ» ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΝΩΡΙΣ

Η επικαιρότητα των ημερών έχει έντονα χαρακτηριστικά, από τα μνημονιακά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, μιας «επιτήδειας πληροφόρησης» πως όλα επιτέλους «βαίνουν καλώς» (υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα εφαρμοσθούν αποφασιστικώς) και πως η Ελλάδα οδηγείται σε ανάκαμψη και ενδεχομένως σε «αρχή εξόδου» (1) από την κρίση, περί το τέλος του έτους 2014.


Ασφαλώς όλη αυτή η προσπάθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια «προπαγάνδα» (2) που στόχο της έχει να καθησυχάζει το λαό, ώστε να μην εξεγείρεται και να μην διαμαρτύρεται. Σε αντίθεση όμως με τις αντικειμενικές συνθήκες η προπαγάνδα αυτή δεν μπορεί να  έχει αποτελέσματα παρά μόνο για βραχύ-άμεσο χρόνο.
 Έτσι, εάν η επιχειρούμενη ήδη προπαγάνδα στοχεύει να καθησυχάζει την πληττόμενη από την ύφεση κοινωνία  (ενόψει των γερμανικών εκλογών του Σεπτεμβρίου 2013), με αντικειμενικό σκοπό την προσαρμογής της στις συνθήκες των απαιτήσεων της γερμανικής προεκλογικής περιόδου (προς όφελος της κας.Άνγκελα Μέρκελ και του κ.Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε), τότε αυτή η προπαγάνδα μπορεί να έχει αποτελέσματα. Εάν αντιθέτως από τώρα η προπαγάνδα αυτή στοχεύει στο να εξυπηρετήσει συμφέροντα ενόψει των ευρωεκλογών του 2014 (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα), τότε αδιστάκτως βέβαιο είναι ότι αυτή η προπαγάνδα ξεκίνησε νωρίς!... 


Σε κάθε περίπτωση όμως η προπαγάνδα αυτή είτε αφορά στις προσεχείς γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013, είτε αφορά στις προσεχείς ευρωβουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2014, είτε αφορά ακόμη και στο όποιο πιθανό ενδεχόμενο πρόωρων βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, αποδεικνύει σπουδή που βάση της έχει ανομολόγητο πανικό, καθόσον προδίδει εκτίμηση απροσδόκητων «από τα κάτω» εξελίξεων!…
•    ο λαϊκισμός της μνημονιακής προπαγάνδας


Η προπαγάνδα αυτή εστιάζει στο «πανηγυρικό γεγονός» πως μπορεί (για παράδειγμα) να μειωθεί η ανεργία το 2014 από το 27% στο 26%, που σημαίνει ότι και το 26% των μακροχρόνων ανέργων θα πρέπει να εκδηλώσει την ευαρέσκειά του στις πολιτικές που λαμβάνουν χώρα, και ας παραμένει άνεργο!...
Όμως σύμφωνα με το νόμο Okun (3), ακόμη και οι οικονομίες με εντυπωσιακά θεμελιώδη (4) όπως εκείνα των ΗΠΑ, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία κατά  1%, απαιτείται αύξηση του ΑΕΠ ετησίως σε δύο εκατοστιαίες μονάδες (5). 


Επ’ αυτού όμως η προπαγάνδα του «κυβερνητικού τόξου» δεν απαντά. Δεν απαντά δηλαδή στο: πόσα χρόνια προβλέπονται και πόση αύξηση του ΑΕΠ απαιτείται σε ποσοστιαίες μονάδες, προκειμένου να μειωθεί η ανεργία στην Ελλάδα κατά 1%.


Αντιθέτως η μνημονιακή προπαγάνδα προβάλλει «ενδεικτικά παραδείγματα» επιμέρους ελάχιστων μεταβολών. Έτσι επιτηδείως αποφεύγονται απαντήσεις στα προαναφερόμενα κυρίαρχα, κεντρικά και ζοφερά δεδομένα.


Το ίδιο συμβαίνει και στην προπαγάνδα που αφορά στις λεγόμενες «επενδύσεις», όπου αποδεικνύεται και ο ακραίος λαϊκισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, εφόσον «επένδυση» χαρακτηρίζεται η αλλαγή της ιδιοκτησίας.


Προσφάτως, πέραν του πρωθυπουργικού ταξιδιού στην Κίνα (αναμένονται απτά αποτελέσματα και συγκεκριμένες εξελίξεις για να εκτιμηθεί κατά πόσο ήταν αποτελεσματικό ή όχι), χαιρετίστηκε από την κυβερνητική προπαγάνδα με εξαιρετική ικανοποίηση και η εκταμίευση των 4,2 δις ευρώ. Η προπαγάνδα όμως αυτή (που αφορά μνημονιακό λαϊκισμό) απέκρυψε ότι το ποσό αυτό δεν αφορούσε (π.χ.) στην παιδεία, στην υγεία ή στις συντάξεις του Ελληνικού λαού, αλλά αφορούσε ποσά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατευθείαν για την αποπληρωμή των Ομολόγων που έληγαν την Δευτέρα 20 Μαΐου.


Επίσης, στο ζήτημα του πολλαπλασιαστή (6), όπου αποδείχθηκε η προχειρότητα των πανσόφων του  ΔΝΤ, η κυβερνητική προπαγάνδα επιχείρησε να υποβαθμίσει το «λάθος άλλων» αν και με αυτό αποδεικνυόταν ότι ο δημοσιονομικός  πολλαπλασιαστής αντί του 0,5 ήταν πολύ υψηλότερος έως και στο 1,7 με συνέπεια να προκύψει δραματική συρρίκνωση της οικονομίας στην Ελλάδα και μοναδική ύφεση! Και όμως αυτό το λάθος ήταν ικανό να δημιουργήσει διαπραγμάτευση υπέρ της Ελλάδας! Ωστόσο, ακόμη και το λάθος αυτό όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκε, αλλά σκοπίμως υποβαθμίστηκε για να μην φέρει σε δύσκολη θέση τους δανειστές!
•    η ψυχολογία των πολιτών


Ασφαλώς ο ακράτητος λαϊκισμός του «μνημονιακού μπλοκ», λαμβάνει χώρα γιατί (ενδεχομένως) υπάρχει η εκτίμηση μιας «ανεξήγητης ψυχολογίας» του λαού,  όπου διαπιστώνεται πως ικανό μέρος πολιτών δεν έχει αξιοποιήσει σε βάρος της μνημονιακής πολιτικής την επαχθή εμπειρία του ή άλλως διαπιστώνεται πως ικανό μέρος πολιτών δεν έχει ακόμη διδαχθεί από την εμπειρία του. Μια τέτοια εκτίμηση όμως προδήλως στηρίζεται σε εσφαλμένη προϋπόθεση, καθόσον τα επιτελεία του «κυβερνητικού τόξου» δεν έχουν εκτιμήσει ότι ακόμη και στο πλαίσιο της ψυχοδυναμικής προσέγγισης της ψυχολογίας των ομάδων που αφορά άτομα που δεν πιστεύουν πως είναι ικανά να μάθουν από την εμπειρία τους,  «η στάση τους αυτή εκφράζει μια επιθετική απόρριψη»(!) (7)

τα περαιτέρω αμείλικτα ερωτήματα
Η μνημονιακή προπαγάνδα προφανώς δεν απαντά σε αμείλικτα ερωτήματα. Δεν απαντά στο «πώς είναι δυνατόν» και «για ποιό λόγο» το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος (8) της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2010 που ήταν 407.175 δις ευρώ, τον αντίστοιχο μήνα του 2012 να έχει ανέλθει στα 437.025 δις ευρώ.  Δεν απαντάται δηλαδή από κυβερνητικής πλευράς πώς και γιατί το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος αυξήθηκε κατά 29.850 δις ευρώ. Επίσης δεν απαντάται από κυβερνητικής πλευράς γιατί στο τέλος του Μαρτίου 2013 (9) το χρέος αμιγώς του δημόσιου τομέα ανερχόταν στα 309,3 δις ευρώ, ενώ στο τέλος του Μαρτίου 2012 ανερχόταν στα 280,3 δις. ευρώ. Δηλαδή δεν απαντάται από κυβερνητικής πλευράς γιατί υπάρχει αύξηση και του χρέους αυτού κατά 29 δις ευρώ.


Περαιτέρω, η κυβερνητική προπαγάνδα πρέπει να δώσει εξηγήσεις γιατί το χρέος αυξήθηκε στα επίπεδα αυτά, παρά το «hair cut» (PSI). Επίσης πρέπει να δώσει εξηγήσεις και γιατί από την 31/12/2012 έως 31/3/2013, δηλαδή σε περίοδο μόλις τριών (3) μηνών, το αυτό χρέος αυξήθηκε κατά 3,8 δις ευρώ. Και τούτο γιατί το συγκεκριμένο χρέος στις 31/12/2012 ανερχόταν στο ύψος των 305,5 δις. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι δε  το δεδομένο ότι το Δεκέμβριο του 2012 έχει λάβει χώρα και δεύτερη αναδιάρθρωση (ανταλλαγή ομολόγων), που επέφερε εξοικονόμηση της τάξης των 20 δις ευρώ!


Τέλος, η προπαγάνδα αυτή δεν απαντά «πώς», δηλαδή με «ποιο τρόπο», οι άνεργοι (10) του 27%, μπορούν να συμβάλουν στην αποπληρωμή του χρέους.
Τούτων δοθέντων καλό θα είναι ο λαός να μετασχηματίσει τη σιωπηρή επιθετική απόρριψη του με ενεργό δράση και να ανατρέψει τις πολιτικές που εφαρμόζονται, πολιτικές που οδηγούν τη Χώρα σε απόκρημνη κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση όμως:


Χωρίς δραστικό ΟSI  (11) (Official Sector Involvement) με ρήτρα εξωτερικού εμπορίου και ρήτρα ανάπτυξης, έξοδος από την κρίση δεν νοείται, καθόσον το σωρευμένο χρέος δεν είναι μόνο αδύνατο να διατηρηθεί, αλλά και αδιανόητο να εξυπηρετηθεί.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
(1)    Επιχειρείται πάντοτε αναπαραγωγή της προσδοκίας και προώθησή της για το απώτερο μέλλον.
(2)    Ο όρος προπαγάνδα «γεννήθηκε» το 1622 στην προσπάθεια της Καθολικής Εκκλησίας να διαδώσει την πίστη (Congregation de propaganda fide). Με την πάροδο του χρόνου και την ανάπτυξη της επιστήμης της ψυχολογίας, οι μέθοδοι επηρεασμού και πειθούς έχουν γνωρίσει εξαιρετικές επιστημονικές επεξεργασίες. Παραλλήλως η τέχνη της επικοινωνίας (και ιδιαίτερα της οπτικής), εξελίσσεται σε υψηλά επίπεδα με τη συνδρομή και της τεχνολογίας.
(3)    Ο Αμερικανός Καθηγητής Arthur Οkun πριν από πολλά χρόνια (το 1962), διατύπωσε τη σχέση μεταξύ μεταβολής του ΑΕΠ και μεταβολής της ανεργίας που έκτοτε αναφέρεται ως νόμος του Okun.
(4)    Γίνεται αναφορά σε οικονομία 15 (περίπου) τρις  δολαρίων και όχι σε οικονομία 190 (το πολύ) δις ευρώ, όπως η Ελληνική.
(5)    Βλ. Paul Krugman, άρθρο, «New York Times» (10/11/2008).
(6)    Βλ. Financial Times (9 /10/ 2012)
(7)    Πρβλ. αντί πολλών Κ.Ναυρίδης, Ψυχολογία των ομάδων, εκδόσεις Παπαζήση, 2005, σελ. 123 και επ.
(8)    Βλ. Ιστότοπο της 25/5/2013, της Τράπεζας της Ελλάδος (Διεύθυνση Στατιστικής), τους Πίνακες για το Ακαθάριστο Εξωτερικό Χρέος (ΑΕΧ). Η αναφορά στα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι απολύτως έγκριτα, καθόσον η προσφυγή σ’ αυτά αφορά αφενός μεν στην Κεντρική Τράπεζα και αφετέρου γιατί η Τράπεζα της Ελλάδος είναι και Μέλος του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών (ΕΣΚΤ). Επισημείωση: Το ΑΕΧ δεν πρέπει να συγχέεται με το Χρέος της Κεντρικής Διοίκησης. Το ΑΕΧ έχει βαρύνουσα σημασία σε σχέση με το ΑΕΠ.  
(9)    Βλ. το επίσημο Δελτίο Δημοσίου Χρέους της 21 Μαΐου 2013 του Υπουργείου Οικονομικών.
(10)    Το ποσοστό ανεργίας το έτος 2010 ανερχόταν στο 10,1% και ήδη έχει εκτιναχθεί σε ποσοστό που υπερβαίνει το 27%. Επίσης οι άνεργοι νέοι ανέρχονται στο ποσοστό 64%. Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι 400.000 οικογένειες στην Ελλάδα «διαβιούν» χωρίς κανέναν εργαζόμενο!
(11)    Το «κούρεμα» (hair cut) όσον αφορά στον επίσημο-Δημόσιο Τομέα,  εκτιμώ ότι θα προβληθεί ιδιαιτέρως ενόψει προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, δεν θα έχει σαφείς προδιαγραφές και δεσμεύσεις, ούτε σαφή χαρακτηριστικά. Θα επιδιώκει δε για άλλη μια φορά «παγίδευση» των προσδοκιών!... Υπ’ όψιν πάντως ότι στις 23 Μαΐου 2013 ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΔΝΤ κ.Τζέρι Ράις ήταν σαφέστατος λέγοντας ότι: «δεν προβλέπει, σ’ αυτή τη φάση, να γίνουν νέες συζητήσεις για OSI». (Ίσως γιατί η «φάση των εκλογών» να είναι προσφορότερη). Πάντως το απολύτως βέβαιον είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ.Τζέρι Ράις, ότι: «το ΔΝΤ δεν θα δεχθεί κούρεμα στα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα»!...